In 2021 zullen veel producten duurder gaan worden, hieronder te lezen waardoor dat komt.

REDENEN ACHTER DEZE PRIJSWIJZIGINGEN

De belangrijkste redenen voor deze wijzigingen zijn de volgende:

• Verdere stijging van de grondstofkosten

De prijs van katoen is sinds september 2020 met bijna 38% gestegen. Met polyesterprijzen die het afgelopen jaar met 8% zijn gestegen, zullen ze blijven stijgen in lijn met de stijging van de prijs van ruwe olie.

• De stijging van vracht- en containerkosten

De stijgende vraag naar goederen, plus een tekort aan lege containers in Aziatische havens, hebben de verzendkosten van containers doen stijgen. Sinds november zijn de kosten voor het verschepen van een 40-voets container van Azië naar Europa verzesvoudigd, van ongeveer $ 2.200 tot meer dan $ 14.000. Dat alleen al kan 10-15% toevoegen aan de kosten van goederen.

• Kledingproductie en de Delta-variant

De productieprijzen van kleding beginnen te stijgen als gevolg van een aantal factoren. COVID-19-lockdowns die worden opgelegd in productielanden zoals Bangladesh en China, als gevolg van de verspreiding van de Delta-variant, veroorzaken vertragingen en zelfs stopzettingen van de productie en leveringen in deze regio’s. Sinds de militaire coup in februari zijn ook veel fabrieken in Myanmar (Birma) gesloten, waardoor er hogere eisen worden gesteld aan fabrieken in Bangladesh en China.